Ani İşitme Kaybı
Ani işitme kaybı, bir veya iki kulakta ani ve açıklanamayan işitme kaybıdır. Bir kişinin duyabileceği sesin seviyesinde, perdesinde veya kalitesinde ani bir değişiklik olarak da tanımlanabilir.
Ani İşitme Kaybı Nedir?
Ani işitme kaybı, bir kişinin ani ve tam bir işitme kaybı yaşamasıdır.
Bu ani işitme kaybına ani sensörinöral işitme kaybı da denir. Bu tip işitme kaybına genellikle enfeksiyon, kulak kiri tıkanıklığı, kulak yaralanması veya otoimmün bir bozukluk neden olur.
Ani sensörinöral işitme kaybının en yaygın semptomu, hafif ila şiddetli arasında değişebilen geçici veya kalıcı işitme bozukluğudur.
Ani işitme kaybının en yaygın nedeni gürültü kaynaklı işitme kaybıdır. Bu genellikle korumasız olarak uzun süre yüksek seslere maruz kalmaktan kaynaklanır. Diğer nedenler arasında viral enfeksiyonlar, kulak kiri birikmesi ve kafa travması bulunur.
Ani İşitme Kaybında Ne Yapılmalıdır?
Ani işitme kaybının ne zaman olacağını tahmin edemeyiz. Ama buna hazırlıklı olmalıyız. İşitme kaybı hayatımızda büyük engellere yol açabilir. Konuşmaları ve sosyal ipuçlarını anlamak çoğumuz için zor olabilir. Bu, kendimizi izole edilmiş, yanlış anlaşılmış ve hüsrana uğramış hissetmemize neden olabilir.
Ani işitme kaybı olursa ilk yapmamız gereken sağır veya işitme güçlüğü olmayan birinden yardım almaktır. Bir ambulans çağırabilir ve kişinin bilincini kaybetmeden önce ne yapması gerektiğini söyleyebilirler.
Bir sonraki adım, kişinin dilini yutmadığından veya kusmadığından emin olmaktır. Onları sakinleştirmeli ve yardımın yolda olduğuna dair güvence vermeliyiz.
Ayrıca nefes aldıklarından ve nabzının attığından emin olmalıyız çünkü nefes almayı bırakırlarsa vücutlarındaki oksijen eksikliğinden ölebilirler.
Ani işitme kaybı durumunda her zaman bir yedek planımız olmalıdır. Seyahat ederken veya bilmediğimiz bir ortamdayken duyamadığımız zamanlar için bir planımız olmalıdır.